The Second Coming MCQ

Read important The Second Coming MCQ and be ready for examination. W B Yeats's The Second Coming is written soon after World War I ...

The Second Coming

William Butler Yeats [1865-1939]

The Second Coming MCQ – 1 Mark Important Questions

72 Important Questions

Q1. The poet of the poem ‘The Second Coming’ is —

  • (A) P B Shelley.
  • (B) John Keats.
  • (C) W B Yeats.
  • (D) William Blake.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) W B Yeats.

Explanation:

Q2. The poet wrote the poem ‘The Second Coming’ on the background of —

  • (A) World War I.
  • (B) World War II.
  • (C) Franco Prussian War.
  • (D) Cold War of Europe.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) World War I.

Explanation:

Q3. The title ‘The Second Coming’ got its reference from —

  • (A) Hindu mythology.
  • (B) socialistic theory.
  • (C) Epicurean philosophy.
  • (D) Biblical theology.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) Biblical theology.

Explanation:

Q4. In Biblical view ‘The Second Coming’ refers to the coming of —

  • (A) Moses.
  • (B) Jesus Christ.
  • (C) John the Baptist.
  • (D) Abraham.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) Jesus Christ.

Explanation:

Q5. After the World War I the atmosphere of the whole world became —

  • (A) orderly.
  • (B) moderate.
  • (C) tumultuous.
  • (D) calm and quiet.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) tumultuous.

Explanation:

Q6. The falcon cannot hear —

  • (A) the Sphinx.
  • (B) the gyre.
  • (C) Spiritus Mundi.
  • (D) the falconer.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) the falconer.

Explanation:

Q7. Here in the poem ‘gyre’ symbolically presents —

  • (A) fate.
  • (B) Christianity.
  • (C) progress of time.
  • (D) movement of earth.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) progress of time.

Explanation:

Q8. ‘Turning and turning …..’ — As a result of this:

  • (A) the spiral is widening.
  • (B) things fall apart.
  • (C) the centre cannot hold.
  • (D) all of these.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) all of these.

Explanation:

Q9. As a result of the rapid motion, the things —

  • (A) are lost
  • (B) are dishevelled
  • (C) are invisible
  • (D) fall apart.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) fall apart.

Explanation:

Q10. The thing loosed upon the world is —

  • (A) innocence.
  • (B) mere anarchy.
  • (C) passionate intensity.
  • (D) conviction.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) mere anarchy.

Explanation:

Q11. According to the poet, the tide which dims the vision is —

  • (A) tide of smoke.
  • (B) tide of sea water.
  • (C) tide of blood.
  • (D) tide of anarchy.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) tide of blood.

Explanation:

Q12. The ceremony which is drowned is —

  • (A) ceremony of blood.
  • (B) ceremony of faith.
  • (C) ceremony of innocence.
  • (D) ceremony of joy.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) ceremony of innocence.

Explanation:

Q13. _______ lack conviction. 

  • (A) The best
  • (B) The worst
  • (C) The Christ
  • (D) The beast
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) The best

Explanation:

Q14. The best lack —

  • (A) passionate intensity.
  • (B) ceremony of innocence.
  • (C) conviction.
  • (D) courage.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) conviction.

Explanation:

Q15. The worst are full of —

  • (A) innocence.
  • (B) conviction.
  • (C) passionate intensity.
  • (D) anarchy.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) passionate intensity.

Explanation:

Q16. According to the poet, ________ is at hand. 

  • (A) The First Coming
  • (B) The Second Coming
  • (C) The First World War
  • (D) The Second World War
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) The Second Coming

Explanation:

Q17. ‘Hardly are those words out’ ____________ are referred to as ‘those words’. 

  • (A) Spiritus Mundi
  • (B) Passionate intensity
  • (C) Blood-dimmed tide
  • (D) The Second Coming
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) The Second Coming

Explanation:

Q18. As soon as the words ‘The Second Coming’ are uttered, _________ troubles the sight of the speaker. 

  • (A) mere anarchy
  • (B) the ceremony of innocence
  • (C) the blood-dimmed tide
  • (D) a vast image out of Spiritus Mundi
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) the blood-dimmed tide

Explanation:

Q19. The vast image is seen in —

  • (A) a deep blue sea.
  • (B) sands of the desert.
  • (C) a green forest.
  • (D) the firmament.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) sands of the desert.

Explanation:

Q20. The body of the beast-like image is that of a —

  • (A) lion.
  • (B) tiger.
  • (C) man.
  • (D) dragon.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) lion.

Explanation:

Q21. The head of the beast-like image is that of a —

  • (A) lion.
  • (B) tiger.
  • (C) man.
  • (D) dragon.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) man.

Explanation:

Q22. ‘….. while all about it /Reel shadows …’ — The ‘shadows’ are of:

  • (A) Sphinx
  • (B) phantoms
  • (C) lions
  • (D) desert birds.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) desert birds.

Explanation:

Q23. Twenty centuries of stony sleep were vexed to nightmare by —

  • (A) a rocking cradle.
  • (B) rough beast.
  • (C) sound sleep.
  • (D) passionate intensity.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) a rocking cradle.

Explanation:

Q24. The beast slouches towards —

  • (A) sands of desert.
  • (B) Spiritus Mundi.
  • (C) moving shadows.
  • (D) Bethlehem.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) Bethlehem.

Explanation:

Q25. The social condition Yeats described in his poem ‘The Second Coming’ is —

  • (A) developing.
  • (B) transforming towards positivity.
  • (C) same.
  • (D) breaking down.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) breaking down.

Explanation:

Q26. ‘The Second Coming’ is filled with imageries suggesting —

  • (A) a return to religious faith.
  • (B) peace and prosperity.
  • (C) chaos and disorder.
  • (D) a utopia.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) chaos and disorder.

Explanation:

Q27. ‘The Second Coming’ is a/an —

  • (A) ballad.
  • (B) sonnet.
  • (C) allegorical poem.
  • (D) romantic poem.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) allegorical poem.

Explanation:

Q28. W. B. Yeats’s poem ‘The Second Coming’ allegorically presents the time —

  • (A) during the First World War.
  • (B) after the First World War.
  • (C) during the Second World War.
  • (D) after the Second World War.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) after the First World War.

Explanation:

Q29. The poet W. B. Yeats wrote the poem ‘The Second Coming’ in —

  • (A) 1918.
  • (B) 1919.
  • (C) 1920.
  • (D) 1921.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) 1919.

Explanation:

Q30. For the first time the poem ‘The Second Coming’ was published in —

  • (A) The Modern Poetry.
  • (B) Songs and Sonnets.
  • (C) The Dial.
  • (D) Modern Poetry Collection.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) The Dial.

Explanation:

Q31. Later the poem ‘The Second Coming’ was published again and included in —

  • (A) Lyrical Ballads.
  • (B) Songs of Experience.
  • (C) Songs and Sonnets.
  • (D) Michael Robartes and the Dancer.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) Michael Robartes and the Dancer.

Explanation:

Q32. The poet wrote his poem ‘The Second Coming’ in —

  • (A) iambic pentameter.
  • (B) rhyming couplet.
  • (C) free verse.
  • (D) triplet rhyme.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) iambic pentameter.

Explanation:

Q33. The first stanza of the poem captures —

  • (A) political unrest.
  • (B) violence.
  • (C) moral decay.
  • (D) all of these.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) all of these.

Explanation:

Q34. It is believed that the second coming of Jesus Christ to earth is to —

  • (A) campaign his doctrine.
  • (B) strengthen the mental condition of humanity.
  • (C) be victorious over evil forces.
  • (D) save humanity from sin.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) save humanity from sin.

Explanation:

Q35. The expression ‘widening gyre’ refers to —

  • (A) a wide place.
  • (B) a big circle.
  • (C) a spiral.
  • (D) a certain place which is getting wider day by day.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) a spiral.

Explanation:

Q36. The ‘gyre’ is expanding in —

  • (A) inward direction.
  • (B) outward direction.
  • (C) all sides.
  • (D) getting contracted day by day.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) outward direction.

Explanation:

Q37. Here ‘falcon’ is the symbol —

  • (A) anarchy.
  • (B) lawfulness.
  • (C) authority.
  • (D) order or control.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) order or control.

Explanation:

Q38. ‘Falconer’ represents —

  • (A) order.
  • (B) authority.
  • (C) lawlessness.
  • (D) violence.
View Answer & Explanation

Correct Answer: B) authority.

Explanation:

Q39. The expression ‘falcon cannot hear the falconer’ suggests —

  • (A) lack of wisdom.
  • (B) lack of patience.
  • (C) breakdown of communication.
  • (D) centralization of power.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) breakdown of communication.

Explanation:

Q40. The ‘falcon’ and ‘falconer’ is used to show the relationship between —

  • (A) friend and enemy.
  • (B) society and people.
  • (C) controller and the controlled.
  • (D) man and nature.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) controller and the controlled.

Explanation:

Q41. The society being broken down, everywhere there prevails —

  • (A) order.
  • (B) chaos.
  • (C) peace.
  • (D) corruption.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) chaos.

Explanation:

Q42. The expression ‘centre cannot hold’ indicates —

  • (A) loss of a centralized figure.
  • (B) loss of stability and order.
  • (C) loss of civic sense.
  • (D) loss of Jesus Christ.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) loss of stability and order.

Explanation:

Q43. Mere ________ is loosed upon the world. 

  • (A) justice
  • (B) anarchy
  • (C) democracy
  • (D) foolishness.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) anarchy

Explanation:

Q44. The use of the word ‘mere’ before ‘anarchy’ indicates —

  • (A) absolute lawlessness.
  • (B) absolute freedom.
  • (C) absolute wisdom.
  • (D) absolute order and peace.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) absolute lawlessness.

Explanation:

Q45. Through the expression ‘the ceremony of innocence is drowned’ the view of the poet that is exposed is —

  • (A) optimistic
  • (B) disagreement
  • (C) ceremonial
  • (D) apocalyptic.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) apocalyptic.

Explanation:

Q46. The people who lack conviction is —

  • (A) good.
  • (B) bad.
  • (C) old.
  • (D) young.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) good.

Explanation:

Q47. In the time of turmoil the people who feel passionate are —

  • (A) good.
  • (B) bad.
  • (C) indifferent.
  • (D) uninterested.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) bad.

Explanation:

Q48. The first stanza of the poem depicts —

  • (A) complete freedom.
  • (B) total development.
  • (C) cosmic development.
  • (D) total chaos.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) total chaos.

Explanation:

Q49. Repetition of the word ‘surely’ shows the poet’s —

  • (A) desperate attitude for a change.
  • (B) faith on humanity.
  • (C) indifferent attitude.
  • (D) stoicism.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) desperate attitude for a change.

Explanation:

Q50. There is the reference of Jesus Christ’s second coming to earth in —

  • (A) The Book of Nature.
  • (B) The Book of Salvation.
  • (C) The Book of Revelation.
  • (D) The Book of John.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) The Book of Revelation.

Explanation:

Q51. The image of ‘Spiritus Mundi’ is —

  • (A) tiny.
  • (B) very big.
  • (C) absurd.
  • (D) broken.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) very big.

Explanation:

Q52. The expression ‘Spiritus Mundi’ can roughly be said as —

  • (A) a world spirit.
  • (B) a collection of memories.
  • (C) some recollection of spirit.
  • (D) the energetic spirits.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) a world spirit.

Explanation:

Q53. To the poet the emergence of the vast image of ‘Spiritus Mundi’ is —

  • (A) benevolent.
  • (B) attractive.
  • (C) troubling.
  • (D) soothing.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) troubling.

Explanation:

Q54. The poet’s reference of ‘desert’ indicates —

  • (A) hope.
  • (B) crowded place.
  • (C) complete desolation.
  • (D) overwhelming situation.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) complete desolation.

Explanation:

Q55. The shape of the lion body with human head has a close similarity with —

  • (A) a dragon.
  • (B) a dinosaur.
  • (C) a gorilla.
  • (D) Sphinx.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) Sphinx.

Explanation:

Q56. The appearance of the gigantic creature is —

  • (A) merciless.
  • (B) kind-hearted.
  • (C) faithful.
  • (D) friendly.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) merciless.

Explanation:

Q57. The gaze of the gigantic creature —

  • (A) blank and fearful.
  • (B) kind and blank.
  • (C) timid and kind.
  • (D) merciless and blank.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) merciless and blank.

Explanation:

Q58. The movement of the gigantic creature is —

  • (A) slow.
  • (B) fast.
  • (C) majestic.
  • (D) superfast.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (A) slow.

Explanation:

Q59. In the poem ‘The Second Coming’ the ‘desert birds’ are —

  • (A) satisfied.
  • (B) inspiring.
  • (C) indignant.
  • (D) lively.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) indignant.

Explanation:

Q60. According to the poet, the thing which is going to drop again is —

  • (A) peace and prosperity.
  • (B) enjoyment.
  • (C) superstition.
  • (D) darkness.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) darkness.

Explanation:

Q61. Yeats says that the time span of the ‘stony sleep’ of the world is —

  • (A) two hundred years.
  • (B) twenty two years.
  • (C) two thousand years.
  • (D) two years.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) two thousand years.

Explanation:

Q62. In ‘The Second Coming’ the ‘desert birds’ are —

  • (A) seagulls.
  • (B) falcons.
  • (C) vultures.
  • (D) crows.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) vultures.

Explanation:

Q63. In ‘rocking cradle’ the cradle is rocking due to —

  • (A) a violent storm.
  • (B) windfall.
  • (C) without any reason.
  • (D) political upheaval.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) political upheaval.

Explanation:

Q64. The ‘stony sleep’ in ‘The Second Coming’ had ultimately become —

  • (A) more deep sleep.
  • (B) nightmare.
  • (C) reverie.
  • (D) light sleep.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) nightmare.

Explanation:

Q65. The believers of Apocalyptic vision think that —

  • (A) the society is developing gradually.
  • (B) the society is coming to an end.
  • (C) the society has become stagnant.
  • (D) the society is nearly at its peak of development.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (B) the society is coming to an end.

Explanation:

Q66. The central theme of the poem ‘The Second Coming’ is —

  • (A) romantic love.
  • (B) biblical teaching.
  • (C) social upheaval and chaos.
  • (D) religious enrichment.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) social upheaval and chaos.

Explanation:

Q67. In ‘The Second Coming’ ____________ are used as a symbol of chaos. 

  • (A) eagle and parrot
  • (B) Sphinx and lion
  • (C) seagull and eagle
  • (D) falcon and falconer
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) falcon and falconer

Explanation:

Q68. The phrase ‘the blood-dimmed tide’ indicates the emotion of —

  • (A) excitement.
  • (B) happiness.
  • (C) fear.
  • (D) hope.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) fear.

Explanation:

Q69. According to the poet, ___________ is ‘slouching towards Bethlehem to be born’.

  • (A) new area of peace
  • (B) resurrection of Jesus Christ
  • (C) rebirth of civilization
  • (D) Anti-Christ
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) Anti-Christ

Explanation:

Q70. In ‘The Second Coming’ the phrase ‘rough beast’ refers to —

  • (A) a lion.
  • (B) the narrator.
  • (C) the Anti-Christ.
  • (D) the Sphinx.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (C) the Anti-Christ.

Explanation:

Q71. In Yeats’s ‘The Second Coming’ the ‘rough beast’ symbolises —

  • (A) a dragon.
  • (B) a monster.
  • (C) a revolutionary movement.
  • (D) an apocalypse.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) an apocalypse.

Explanation:

Q72. ‘Things fall apart’ — What does the line suggest?

  • (A) All things are centralized and connected to the company.
  • (B) Everything is defused and constant.
  • (C) All things are bound together for authorities.
  • (D) All things are shattered on the ground.
View Answer & Explanation

Correct Answer: (D) All things are shattered on the ground.

Explanation:

Golam Mortuja
Golam Mortuja

Golam Mortuja is an educator and curriculum developer specializing in linguistics and classic literature. With a deep background in language training, they create comprehensive study guides, masterclasses on advanced grammar rules, and detailed literary analysis. Through targeted MCQ quizzes, Golam Mortuja helps students and enthusiasts bridge the gap from basic English skills to cracking high-level competitive exams.

Articles: 274

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected!!