The Bet MCQ

Read all important Anton Chekhov's short-story The Bet MCQ to test your knowledge in the story and be successful in the examination ...

The Bet – A Thought-provoking Short-story

Anton Chekhov [1860-1904]

The Bet MCQ – 1 Mark Important Questions

131 Different Categorical Important Questions

Informative

Q1. The old banker was pacing from corner to corner of his study —

  • Ⓐ in the night of a spring.
  • Ⓑ in an autumn morning.
  • Ⓒ in a dark autumn night.
  • Ⓓ in an autumn afternoon.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ in a dark autumn night.

Explanation:

Q2. In Anton Chekhov’s short-story ‘The Bet’ the bet was about —

  • Ⓐ the social significance of morality and immorality.
  • Ⓑ the spirituality and materialism.
  • Ⓒ the suitability of capital punishment and life imprisonment.
  • Ⓓ the importance of banking and legal profession.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the suitability of capital punishment and life imprisonment.

Explanation:

Q3. The party was held in the old banker’s house —

  • Ⓐ fifteen years ago.
  • Ⓑ twenty five years ago.
  • Ⓒ ten years ago.
  • Ⓓ fifty years ago.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ fifteen years ago.

Explanation:

Q4. ‘There were many clever people at the party and much interesting conversation’ — The party was held in a:

  • Ⓐ garden-wing.
  • Ⓑ journalist’s house.
  • Ⓒ banker’s house.
  • Ⓓ lawyer’s house.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ banker’s house.

Explanation:

Q5. In the party, the bet was between —

  • Ⓐ the lawyer and the doctor.
  • Ⓑ the banker and the lawyer.
  • Ⓒ the lawyer and the journalist.
  • Ⓓ the banker and the doctor.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ the banker and the lawyer.

Explanation:

Q6. Most of the guests in the party found the capital punishment unfitted to —

  • Ⓐ a democratic state.
  • Ⓑ a theocratic state.
  • Ⓒ a Christian state.
  • Ⓓ an independent state.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ a Christian state.

Explanation:

Q7. Both capital punishment and life imprisonment are immoral because both of them —

  • Ⓐ cause suffering and pain.
  • Ⓑ make people suffer.
  • Ⓒ are cruel and inhuman.
  • Ⓓ take away life.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ take away life.

Explanation:

Q8. When the lawyer got involved into the bet with the banker, he was —

  • Ⓐ 45.
  • Ⓑ 25.
  • Ⓒ 40.
  • Ⓓ 35.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ 25.

Explanation:

Q9. The punishment the lawyer proposed to choose was —

  • Ⓐ capital punishment.
  • Ⓑ short imprisonment.
  • Ⓒ life imprisonment.
  • Ⓓ death sentence.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ life imprisonment.

Explanation:

Q10. The state has no right to impose capital punishment because —

  • Ⓐ the state is guided by God’s representatives.
  • Ⓑ the victim is also the part of the state.
  • Ⓒ the state cannot give back life.
  • Ⓓ the state is governed by man-made laws.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the state cannot give back life.

Explanation:

Q11. The banker offered __________ as bet to the lawyer in the party.

  • Ⓐ two billions
  • Ⓑ two millions
  • Ⓒ five millions
  • Ⓓ two trillions
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ two millions

Explanation:

Q12. ‘They are both equally immoral’ — Here the word ‘they’ refers to:

  • Ⓐ the banker and the capital punishment.
  • Ⓑ life imprisonment and the lawyer.
  • Ⓒ the banker and the lawyer.
  • Ⓓ the capital punishment and the life imprisonment.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ the capital punishment and the life imprisonment.

Explanation:

Q13. At first, the banker proposed ____________ years of imprisonment for the lawyer.

  • Ⓐ ten
  • Ⓑ fifteen
  • Ⓒ five
  • Ⓓ fifty
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ five

Explanation:

Q14. ‘”I don’t agree with you”, said the host.’ — Here the host is:

  • Ⓐ the lawyer.
  • Ⓑ the scholar.
  • Ⓒ the journalist.
  • Ⓓ the banker.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ the banker.

Explanation:

Q15. ‘…. but if you were offered the choice between them, I would certainly choose the second’ — This is the speech of the lawyer in the story ‘The Bet’. Now, in this sentence, the word ‘second’ refers to —

  • Ⓐ two million.
  • Ⓑ death sentence.
  • Ⓒ life imprisonment.
  • Ⓓ capital punishment.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ life imprisonment.

Explanation:

Q16. The banker warned the lawyer about the consequences of his accepting the bet —

  • Ⓐ before his entering into the prison.
  • Ⓑ during the lively discussion.
  • Ⓒ during the supper.
  • Ⓓ after the evening party.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ during the supper.

Explanation:

Q17. The lawyer was imprisoned on —

  • Ⓐ November 4, 1870.
  • Ⓑ November 10, 1875.
  • Ⓒ November 14, 1870.
  • Ⓓ November 14, 1885.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ November 14, 1870.

Explanation:

Q18. According to the agreement prepared after the party, the lawyer was to be imprisoned —

  • Ⓐ in the specially built prison house.
  • Ⓑ in the garden wing of the banker’s house.
  • Ⓒ in the garden of the lawyer’s house.
  • Ⓓ in a public activity among these.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ in the garden wing of the banker’s house.

Explanation:

Q19. During his imprisonment, the lawyer is not allowed —

  • Ⓐ to receive letters.
  • Ⓑ to smoke tobacco.
  • Ⓒ to read books.
  • Ⓓ to write a letter.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ to receive letters.

Explanation:

Q20. According to the banker, the life of the lawyer in the prison cell will be poisoned by thinking that —

  • Ⓐ he has the right to free himself at any moment.
  • Ⓑ the outside world is full of variety, beauty and enjoyment.
  • Ⓒ he has imprisoned himself at his own will.
  • Ⓓ he has been a victim of his own greed of gold.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ he has the right to free himself at any moment.

Explanation:

Q21. The lawyer was allowed to communicate with the outside world —

  • Ⓐ by making a sound with a gong.
  • Ⓑ through the watchman.
  • Ⓒ by sending notes through a small window.
  • Ⓓ through the voice.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ by sending notes through a small window.

Explanation:

Q22. The sound of the piano came day and night in ________ year of the imprisonment day and night.

  • Ⓐ first
  • Ⓑ sixth
  • Ⓒ second
  • Ⓓ fifth
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ first

Explanation:

Q23. The lawyer reject wine and tobacco —

  • Ⓐ in the second year of imprisonment.
  • Ⓑ in the first year of imprisonment.
  • Ⓒ in the sixth year of imprisonment.
  • Ⓓ in the fifth year of imprisonment.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ in the first year of imprisonment.

Explanation:

Q24. The banker bought ___________ volumes of books for the lawyer in the first four years of imprisonment.

  • Ⓐ four hundred
  • Ⓑ five hundred
  • Ⓒ one hundred
  • Ⓓ six hundred
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ six hundred

Explanation:

Q25. In the first year of his imprisonment, the lawyer read —

  • Ⓐ history books.
  • Ⓑ novels.
  • Ⓒ philosophy books.
  • Ⓓ language books.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ novels.

Explanation:

Q26. The lawyer was terribly suffering from loneliness and boredom, and it was evident —

  • Ⓐ from his refusal of wine.
  • Ⓑ from constant piano playing.
  • Ⓒ from short notes sent by him.
  • Ⓓ from his selection of books.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ from short notes sent by him.

Explanation:

Q27. The two things rejected by the lawyer in his first year of imprisonment were —

  • Ⓐ tobacco and wine.
  • Ⓑ music and tobacco.
  • Ⓒ wine and books.
  • Ⓓ books on crime and fantasy.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ tobacco and wine.

Explanation:

Q28. The musical instrument which the lawyer was allowed to keep with him was —

  • Ⓐ pan pipe.
  • Ⓑ violin.
  • Ⓒ piano.
  • Ⓓ guitar.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ piano.

Explanation:

Q29. During the first year of imprisonment, the lawyer used to write. Now, on the second year of his imprisonment, he —

  • Ⓐ recited his papers all through the day.
  • Ⓑ kept it inside a box.
  • Ⓒ used it to send it to the banker.
  • Ⓓ tore them all in the morning.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ tore them all in the morning.

Explanation:

Q30. According to the lawyer, the ‘chief foes’ of a prisoner are —

  • Ⓐ boredom.
  • Ⓑ wine.
  • Ⓒ tobacco.
  • Ⓓ desires.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ desires.

Explanation:

Q31. ‘Come to your senses, young man, before it’s too late’ — Here the ‘young man’ is:

  • Ⓐ the watchman.
  • Ⓑ the banker.
  • Ⓒ the lawyer.
  • Ⓓ the journalist.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the lawyer.

Explanation:

Q32. The agreement for the imprisonment of the lawyer was made —

  • Ⓐ during the supper.
  • Ⓑ at 12 o’clock.
  • Ⓒ before the supper.
  • Ⓓ after the evening party.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ after the evening party.

Explanation:

Q33. During his imprisonment the lawyer learnt —

  • Ⓐ six languages.
  • Ⓑ four languages.
  • Ⓒ three languages.
  • Ⓓ five languages.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ six languages.

Explanation:

Q34. The lawyer sent a letter in six languages to the banker because —

  • Ⓐ he wanted to show his genius to the banker.
  • Ⓑ he made a bet with him about language learning.
  • Ⓒ he wanted to verify how perfectly he had learnt the languages.
  • Ⓓ he was trying to spend his time in a meaningful way.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ he wanted to verify how perfectly he had learnt the languages.

Explanation:

Q35. The lawyer asked the banker to fire a gun in the garden —

  • Ⓐ to let him hear the sound of the outside world.
  • Ⓑ to celebrate his achievement of learning languages.
  • Ⓒ to check if his hearing ability was in proper order.
  • Ⓓ to ascertain if his language learning was correct.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ to ascertain if his language learning was correct.

Explanation:

Q36. To fulfill the prisoner’s desire, the banker ordered _______ shots to be fired in the garden.

  • Ⓐ three
  • Ⓑ six
  • Ⓒ one
  • Ⓓ two
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ two

Explanation:

Q37. According to the banker, the lawyer got involved in the bet because of —

  • Ⓐ his greed of gold.
  • Ⓑ his foolishness.
  • Ⓒ the caprice of a well-fed man.
  • Ⓓ his over confidence and pride.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ his greed of gold.

Explanation:

Q38. The incident narrated in the story ‘The Bet’ takes the time span of —

  • Ⓐ fifteen years.
  • Ⓑ ten years.
  • Ⓒ fifty years.
  • Ⓓ five years.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ fifteen years.

Explanation:

Q39. The year in which the lawyer was supposed to get his freedom is —

  • Ⓐ 1885.
  • Ⓑ 1870.
  • Ⓒ 1985.
  • Ⓓ 1880.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ 1885.

Explanation:

Q40. The incident narrated in the story ‘The Bet’ occurred in the —

  • Ⓐ 19th century.
  • Ⓑ 20th century.
  • Ⓒ 17th century.
  • Ⓓ 18th century.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ 19th century.

Explanation:

Q41. After the completion of the tenth year of his imprisonment, the lawyer read particularly —

  • Ⓐ Chemistry books.
  • Ⓑ Shakespeare’s books.
  • Ⓒ Byron’s books.
  • Ⓓ The New Testament.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ The New Testament.

Explanation:

Q42. The lawyer rejected wine in the first year of his imprisonment because —

  • Ⓐ wine excites desires.
  • Ⓑ it is very boring to drink wine alone.
  • Ⓒ wine spoil the air in his room.
  • Ⓓ both Ⓐ and Ⓑ
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ both Ⓐ and Ⓑ

Explanation:

Q43. According to the banker, the reason behind his involvement in the bet was —

  • Ⓐ his possession of great wealth.
  • Ⓑ his haughty behaviour.
  • Ⓒ his arrogant attitude.
  • Ⓓ the caprice of a well-fed man.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ the caprice of a well-fed man.

Explanation:

Q44. The thing which was not supplied to the lawyer during his imprisonment was —

  • Ⓐ wine.
  • Ⓑ tobacco.
  • Ⓒ books.
  • Ⓓ newspaper.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ tobacco.

Explanation:

Q45. The lawyer was heard to weep and to talk to himself angrily —

  • Ⓐ in the tenth year.
  • Ⓑ in the fifth year.
  • Ⓒ in the second half of the sixth year.
  • Ⓓ in the second year.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ in the second year.

Explanation:

Q46. The lawyer asked the banker to show his letter written in six different languages to —

  • Ⓐ his relatives.
  • Ⓑ the philosophers.
  • Ⓒ his friends.
  • Ⓓ the experts.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ the experts.

Explanation:

Q47. The lawyer read the Bible at a stretch during his imprisonment —

  • Ⓐ nearly a year.
  • Ⓑ from time to time.
  • Ⓒ nearly a month.
  • Ⓓ nearly a week.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ nearly a year.

Explanation:

Q48. At the time of making bet the banker was —

  • Ⓐ neither rich nor poor.
  • Ⓑ moderately wealthy.
  • Ⓒ financially weak.
  • Ⓓ very rich.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ very rich.

Explanation:

Q49. At the time of his release from the imprisonment, the lawyer was —

  • Ⓐ thirty-five years old.
  • Ⓑ twenty-five years old.
  • Ⓒ forty years old.
  • Ⓓ thirty years old.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ forty years old.

Explanation:

Q50. The lawyer, in the story ‘The Bet’, —

  • Ⓐ had a girlfriend.
  • Ⓑ was married.
  • Ⓒ had a family.
  • Ⓓ was a bachelor.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ was a bachelor.

Explanation:

Q51. Fifteen years later, after making the bet, the condition of the banker’s business was —

  • Ⓐ thriving and prosperous.
  • Ⓑ decaying and crumbling.
  • Ⓒ the same as it had been fifteen years ago.
  • Ⓓ rising and falling with the market.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ decaying and crumbling.

Explanation:

Q52. The reason of the banker’s downfall in business is not —

  • Ⓐ his personal recklessness.
  • Ⓑ gambling on the stock exchange.
  • Ⓒ the cost he had to bear for keeping the prisoner.
  • Ⓓ risky speculation.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the cost he had to bear for keeping the prisoner.

Explanation:

Q53. If the banker had to pay two million to the lawyer, —

  • Ⓐ he would feel defeated to the lawyer.
  • Ⓑ he would be bankrupt and totally ruined.
  • Ⓒ he would have to take loans from others.
  • Ⓓ his friends would laugh at him for his defeat.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ he would be bankrupt and totally ruined.

Explanation:

Q54. The banker went into the garden-wing on the day before the release of the lawyer —

  • Ⓐ at 3 o’clock in the afternoon.
  • Ⓑ at 12 o’clock at night.
  • Ⓒ at 12 o’clock at noon.
  • Ⓓ at 3 o’clock at night.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ at 3 o’clock at night.

Explanation:

Q55. The only way that the banker could think of to avoid his bankruptcy and disgrace was —

  • Ⓐ to take loans from others.
  • Ⓑ to flee from his house to an unknown place.
  • Ⓒ to beg pardon to the lawyer.
  • Ⓓ to kill the lawyer.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ to kill the lawyer.

Explanation:

Q56. After reaching the garden-wing at night, the banker called twice —

  • Ⓐ the watchman.
  • Ⓑ the servant.
  • Ⓒ the prisoner.
  • Ⓓ the lawyer.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ the watchman.

Explanation:

Q57. The lawyer addressed the banker in his first letter to him as —

  • Ⓐ ‘my dear partner’.
  • Ⓑ ‘my dear friend’.
  • Ⓒ ‘my dear banker’.
  • Ⓓ ‘my dear jailer’.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ ‘my dear jailer’.

Explanation:

Q58. In Anton Chekhov’s short-story ‘The Bet’, there are —

  • Ⓐ three sections.
  • Ⓑ four sections.
  • Ⓒ five sections.
  • Ⓓ two sections.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ two sections.

Explanation:

Q59. When the banker addressed the watchman twice, —

  • Ⓐ the watchman came running to him.
  • Ⓑ there was no answer.
  • Ⓒ the night birds in the garden flew away.
  • Ⓓ the lawyer woke up in his room.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ there was no answer.

Explanation:

Q60. The weather in the night in which the banker ventured into the garden-wing was —

  • Ⓐ calm and springlike.
  • Ⓑ fine and breezy.
  • Ⓒ very bad.
  • Ⓓ moonlit and windy.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ very bad.

Explanation:

Q61. In the foul weather of the night, the watchman might take shelter and fall asleep —

  • Ⓐ in the outhouse.
  • Ⓑ in the kitchen.
  • Ⓒ in the greenhouse.
  • Ⓓ in the kitchen or in the greenhouse.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ in the kitchen or in the greenhouse.

Explanation:

Q62. ‘If I have the courage to fulfil my intention’ —Through this speech the banker intends to mean —

  • Ⓐ to take away the lawyer from the prison house.
  • Ⓑ to kill the lawyer in his prison house.
  • Ⓒ to negotiate with the lawyer in abandoning the bet.
  • Ⓓ to discuss with the lawyer about the bet.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ to kill the lawyer in his prison house.

Explanation:

Q63. The banker intended to kill the lawyer —

  • Ⓐ by stabbing him with a knife.
  • Ⓑ by strangling him to death.
  • Ⓒ by smothering him with a pillow.
  • Ⓓ by drowning him in the bathtub.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ by stabbing him with a knife.

Explanation:

Q64. The banker struck a match in the house at the garden-wing —

  • Ⓐ in the prisoner’s room.
  • Ⓑ in the narrow passage.
  • Ⓒ in the watchman’s bedroom.
  • Ⓓ in the hall.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ in the narrow passage.

Explanation:

Q65. When the banker peeped into the prisoner’s room, he felt —

  • Ⓐ he was very much afraid.
  • Ⓑ he was trembling in agitation.
  • Ⓒ he was totally calm and composed.
  • Ⓓ his mind was boiling with excitement.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ he was trembling in agitation.

Explanation:

Q66. In the prisoner’s room —

  • Ⓐ there was pitch darkness.
  • Ⓑ an electric bulb was burning dimly.
  • Ⓒ a candle was burning.
  • Ⓓ a lamp was burning.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ a candle was burning.

Explanation:

Q67. In the prisoner’s room, the banker saw —

  • Ⓐ the prisoner was lying on the bed.
  • Ⓑ the prisoner was reading a book sitting on a chair.
  • Ⓒ the prisoner sat motionless by the table.
  • Ⓓ the prisoner was standing beside the table.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the prisoner sat motionless by the table.

Explanation:

Q68. The room of the prisoner was strewn with —

  • Ⓐ cigarettes.
  • Ⓑ books.
  • Ⓒ papers.
  • Ⓓ dresses.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ books.

Explanation:

Q69. Before going to the garden wing, the banker took with him —

  • Ⓐ a knife.
  • Ⓑ a torch.
  • Ⓒ the key of the room.
  • Ⓓ a candle.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ the key of the room.

Explanation:

Q70. When the lawyer heard the hoarse creaking of the door, —

  • Ⓐ he let out a cry of surprise.
  • Ⓑ he did not respond to the sound.
  • Ⓒ he rushed to the door.
  • Ⓓ he startled and jumped.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ he did not respond to the sound.

Explanation:

Q71. When the banker entered into the prison room, the lawyer was —

  • Ⓐ sleeping.
  • Ⓑ reading a book.
  • Ⓒ already dead.
  • Ⓓ playing the piano.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ sleeping.

Explanation:

Q72. On the table beside the lawyer’s head, there was —

  • Ⓐ a sheet of paper.
  • Ⓑ a matchbox.
  • Ⓒ an open book.
  • Ⓓ a burning candle
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ a sheet of paper.

Explanation:

Q73. ‘On the table, before his bended head, lay a sheet of paper on which something was written in a tiny hand’ — In this sentence ‘tiny hand’ means:

  • Ⓐ a very lean hand.
  • Ⓑ small handwriting.
  • Ⓒ a skinny hand.
  • Ⓓ a small hand.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ small handwriting.

Explanation:

Q74. ‘I heard the syrens singing’ — ‘Syrens’ are the characters of:

  • Ⓐ Indian mythology.
  • Ⓑ Russian mythology.
  • Ⓒ Roman mythology.
  • Ⓓ Greek mythology.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ Greek mythology.

Explanation:

Q75. The banker observed that the lawyer’s hair was —

  • Ⓐ curly.
  • Ⓑ greying.
  • Ⓒ long.
  • Ⓓ long, curly and greying.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ long, curly and greying.

Explanation:

Q76. The women, whom the lawyer happened to have the company of during his imprisonment, were —

  • Ⓐ women of other world.
  • Ⓑ created by the poets.
  • Ⓒ the fairies.
  • Ⓓ real women.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ created by the poets.

Explanation:

Q77. After his fifteen years’ diligent study of earthly life, the lawyer realized that —

  • Ⓐ everything is meaningless as death would shatter everything.
  • Ⓑ obtaining wisdom is the purpose of life.
  • Ⓒ freedom and health are essential for life.
  • Ⓓ one can achieve immortality through the study of books.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ everything is meaningless as death would shatter everything.

Explanation:

Q78. ‘Mont Blanc’ and ‘Elbruz’ are the names of the —

  • Ⓐ holy places.
  • Ⓑ cities.
  • Ⓒ summits.
  • Ⓓ rivers.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ summits.

Explanation:

Q79. The lawyer violated the condition of the bet —

  • Ⓐ by coming out two minutes before time.
  • Ⓑ by talking with the watchman.
  • Ⓒ by talking with the banker.
  • Ⓓ by coming out five minutes before time.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ by coming out five minutes before time.

Explanation:

Q80. After reading the sheet of paper, written by the lawyer, the banker began to cry because —

  • Ⓐ he felt relieved from the fear of being bankrupt.
  • Ⓑ he was reminded of his cruelty.
  • Ⓒ he felt sorry for the lawyer.
  • Ⓓ he felt contempt for himself.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ he felt contempt for himself.

Explanation:

Q81. ‘It was a skeleton, with tight-drawn skin’ — In this line the word skeleton suggests that:

  • Ⓐ the lawyer had turned very thin.
  • Ⓑ it was the ghost of the lawyer.
  • Ⓒ the lawyer was dead in the prison.
  • Ⓓ none of them.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ the lawyer had turned very thin.

Explanation:

Q82. The banker could not kill the lawyer instantly because of —

  • Ⓐ the sheet of paper.
  • Ⓑ the kindness of him.
  • Ⓒ the appearance of the watchman.
  • Ⓓ the lawyer’s sorrowful appearance.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ the sheet of paper.

Explanation:

Q83. After reading the letter written by the lawyer on the day before his release, the banker —

  • Ⓐ hid it inside a book.
  • Ⓑ took it away with him.
  • Ⓒ placed it on the table.
  • Ⓓ tore it into pieces.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ took it away with him.

Explanation:

Q84. The lawyer claimed that he had studied the earthly life for —

  • Ⓐ all his life.
  • Ⓑ ten years.
  • Ⓒ five years.
  • Ⓓ fifteen years.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ fifteen years.

Explanation:

Q85. After returning from the garden-wing, the banker —

  • Ⓐ went back again to the garden wing.
  • Ⓑ instantly fell asleep.
  • Ⓒ escaped from his house.
  • Ⓓ was kept awake for a long time.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ was kept awake for a long time.

Explanation:

Q86. _________ was /were against the capital punishment.

  • Ⓐ The lawyer
  • Ⓑ The banker
  • Ⓒ Most of the guests
  • Ⓓ Both the lawyer and most of the guests
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ Both the lawyer and most of the guests

Explanation:

Q87. In Anton Chekhov’s ‘The Bet’, the garden symbolizes —

  • Ⓐ freedom and escape.
  • Ⓑ isolation and confinement.
  • Ⓒ material wealth and greed.
  • Ⓓ spiritual growth and enlightenment.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ spiritual growth and enlightenment.

Explanation:

Q88. The text ‘The Bet’ by Anton Chekhov is a /an —

  • Ⓐ novel.
  • Ⓑ drama.
  • Ⓒ essay.
  • Ⓓ short-story.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ short-story.

Explanation:

Q89. The famous short-story ‘The Bet’ has been written by —

  • Ⓐ R K Narayan.
  • Ⓑ Ruskin Bond.
  • Ⓒ Dr APJ Abdul Kalam.
  • Ⓓ Anton Chekhov.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ Anton Chekhov.

Explanation:

Q90. Anton Chekhov’s short-story ‘The Bet’ was published in —

  • Ⓐ 1887.
  • Ⓑ 1888.
  • Ⓒ 1889.
  • Ⓓ 1890.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ 1889.

Explanation:

Filling the Blanks

Q91. ‘The old banker was pacing from corner to corner of his ________________.’

  • Ⓐ hall
  • Ⓑ living room
  • Ⓒ study
  • Ⓓ bedroom
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ study

Explanation:

Q92. ‘He will take away my last ________________, marry, enjoy life, gamble on the Exchange.’

  • Ⓐ rouble
  • Ⓑ pice
  • Ⓒ money
  • Ⓓ penny
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ penny

Explanation:

Q93. The banker thought that the suspicion of killing the lawyer will fall on ________________.

  • Ⓐ the watchman
  • Ⓑ himself
  • Ⓒ a burglar
  • Ⓓ a stranger
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ the watchman

Explanation:

Q94. The banker would be freed from the obligation to pay the lawyer the two millions if the lawyer escaped ________________ before the time.

  • Ⓐ fifteen minutes
  • Ⓑ two minutes
  • Ⓒ two hours
  • Ⓓ five minutes
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ two minutes

Explanation:

Q95. In the first year of his imprisonment the lawyer rejected ________________ and ________________.

  • Ⓐ wine, music
  • Ⓑ books, wine
  • Ⓒ wine, tobacco
  • Ⓓ books, music
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ wine, tobacco

Explanation:

Q96. In the ________________ year of his imprisonment the lawyer stopped playing the piano.

  • Ⓐ sixth
  • Ⓑ fifth
  • Ⓒ second
  • Ⓓ tenth
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ second

Explanation:

Q97. ‘In the space of ________________ years about six hundred volumes were bought at his request.’

  • Ⓐ six
  • Ⓑ five
  • Ⓒ seven
  • Ⓓ four
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ four

Explanation:

Q98. During his imprisonment the lawyer learnt six ________________.

  • Ⓐ songs
  • Ⓑ poems
  • Ⓒ languages
  • Ⓓ stories
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ languages

Explanation:

Q99. The banker decided to kill the lawyer for avoiding ________________.

  • Ⓐ police-intervention
  • Ⓑ imprisonment
  • Ⓒ defeat
  • Ⓓ bankruptcy
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ bankruptcy

Explanation:

Q100. ‘It was a skeleton, with tight-drawn skin, with ________________ curly hair like a woman’s.’

  • Ⓐ short
  • Ⓑ heavy
  • Ⓒ long
  • Ⓓ plaited.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ long

Explanation:

Q101. According to the lawyer, the beautiful devils came flying to him to speak of ________________.

  • Ⓐ hell
  • Ⓑ heaven
  • Ⓒ Satan
  • Ⓓ God
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ God

Explanation:

Q102. ‘Everything is void, frail, visionary and delusive as a ________________.’

  • Ⓐ desert
  • Ⓑ clouds
  • Ⓒ mirage
  • Ⓓ rainbow
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ mirage

Explanation:

Column Matching Type

Q103. Match the words in Column A with the words in Column B.

Column AColumn B
Years of ImprisonmentActivities of the lawyer
(i) First year(a) asked only for classics
(ii) Second year(b) started learning languages
(iii) Fifth year(c) played piano all the time
(iv) Sixth year(d) played piano again and asked for wine

Options

  • Ⓐ (i)-(c), (ii)-(d), (iii)-(b), (iv)-(a)
  • Ⓑ (i)-(d), (ii)-(a), (iii)-(b), (iv)-(c)
  • Ⓒ (i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(a), (iv)-(d)
  • Ⓓ (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(d), (iv)-(b)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(d), (iv)-(b)

Explanation:

Q104. Match the words in Column A with the contents in Column B.

Column AColumn B
CharactersAttitude to punishment
(i) Banker(a) Disapproved Capital Punishment
(ii) Lawyer(b) Supported Capital Punishment
(iii) Most of Guests in the party(c) Preferred life imprisonment

Options

  • Ⓐ (i)-(b), (ii)-(c), (iii)-(a)
  • Ⓑ (i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(a)
  • Ⓒ (i)-(b), (ii)-(a), (iii)-(c)
  • Ⓓ (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(b)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ (i)-(b), (ii)-(c), (iii)-(a)

Explanation:

Q105. Match the words in Column A with the contents in Column B.

Column AColumn B
Activities that the lawyer experienced through booksWhat/Where
(i) hunted(a) wings of beautiful devils
(ii) climbed(b) sirens
(iii) heard(c) deer and wild boars
(iv) touched(d) Mont Blanc

Options

  • Ⓐ (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(b), (iv)-(d)
  • Ⓑ (i)-(c), (ii)-(d), (iii)-(b), (iv)-(a)
  • Ⓒ (i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(a), (iv)-(d)
  • Ⓓ (i)-(b), (ii)-(a), (iii)-(d), (iv)-(c)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ (i)-(c), (ii)-(d), (iii)-(b), (iv)-(a)

Explanation:

Assertion-Reasoning Type

Q106. Assertion: The banker expected to hear a cry of surprise from the lawyer.

Reason: The rusty lock gave a hoarse groan and the door creaked.

Choose the correct answer:

  • Ⓐ Assertion is right but the Reason is wrong.
  • Ⓑ The Reason is right but the Assertion is wrong.
  • Ⓒ Both Assertion and Reason are right.
  • Ⓓ Assertion is wrong and the Reason does not match with Assertion.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ Both Assertion and Reason are right.

Explanation:

Q107. The banker considered capital punishment to be more ethical and compassionate than imprisonment.

Reason: ?

Choose the correct answer:

  • Ⓐ The death in capital punishment is painless.
  • Ⓑ Imprisonment involves a lot of spending on the part of the authority.
  • Ⓒ Execution kills instantly, life-imprisonment kills by degrees.
  • Ⓓ The banker was cruel by nature.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ Execution kills instantly, life-imprisonment kills by degrees.

Explanation:

Q108. Assertion: ?

Reason: To determine the success of his acquisition of the six languages was the lawyer’s aim.

Choose the correct answer:

  • Ⓐ The lawyer asked the banker to show his letter to the experts.
  • Ⓑ The lawyer wrote a letter choose to the banker.
  • Ⓒ The lawyer requested the banker to fire a gun in the garden if everything is found correct.
  • Ⓓ All of the above are correct.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ All of the above are correct.

Explanation:

Q109. The banker’s tapping on the prison house window from the garden house was because —

  • Ⓐ he wanted to rouse the lawyer from sleep.
  • Ⓑ he wanted to ascertain if the prisoner was awake or asleep.
  • Ⓒ he wanted to check if everything was alright.
  • Ⓓ he wanted to summon the watchman.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ he wanted to ascertain if the prisoner was awake or asleep.

Explanation:

Q110. Assertion: The banker secured the lawyer’s letter of renunciation in his safe.

Reason: To prevent needless gossip regarding the lawyer’s vanishing was his intention.

Choose the correct answer:

  • Ⓐ Assertion is right but the Reason does not befit with it.
  • Ⓑ Assertion and Reason do not match.
  • Ⓒ Assertion is right and the statement mentioned as Reason is appropriate.
  • Ⓓ Assertion is wrong and Reason is also wrong.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ Assertion is right and the statement mentioned as Reason is appropriate.

Explanation:

Sentence Relationship Type

Q111. Statement A: Execution kills instantly.

Statement B: Life imprisonment kills by degrees.

  • Ⓐ Statement A and B are not interrelated.
  • Ⓑ Both the Statements A and B suggest comparison with each other.
  • Ⓒ Statement B is the effect of Statement A.
  • Ⓓ Statement A and B have cause effect relationship.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ Both the Statements A and B suggest comparison with each other.

Explanation:

Q112. Statement A: Your books gave me wisdom.

Statement B: And I despise your books.

  • Ⓐ Statement A and B are contrasting to each other.
  • Ⓑ Statement B is the effect of Statement A.
  • Ⓒ Statement A negates Statement B.
  • Ⓓ Statement A supports Statement B.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ Statement A and B are contrasting to each other.

Explanation:

Q113. Statement A: I shall come out five minutes before the stipulated time.

Statement B: I waive the two millions.

  • Ⓐ Statement A contradicts Statement B.
  • Ⓑ Statement A and B are unrelated.
  • Ⓒ Statement A is the effect and Statement B is the cause.
  • Ⓓ Statement B proves Statement A.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ Statement B proves Statement A.

Explanation:

Q114. Statement A: Voluntary is much heavier than enforced imprisonment.

Statement B: The idea that you have the right to free yourself at any moment will poison the whole of your life in the cell.

  • Ⓐ Statement A and Statement B have no relation with each other.
  • Ⓑ Statement A is the reason of Statement B.
  • Ⓒ Statement A contrasts Statement B.
  • Ⓓ Statement B is the reason of Statement A.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ Statement B is the reason of Statement A.

Explanation:

Diagram Based Type

Q115. The bet was between the suitability of capital punishment and life imprisonment.

Suppose the black circle ⚫ represents capital punishment and the white circle ⚪ represents life-imprisonment. The white small square◽stands for preference and the black small square◾stands for non-preference.

In consideration of the above conditions which among the following diagrams represents the choice of the lawyer in the story ‘The Bet’?

  • Ⓐ ⚪ |◽
  • Ⓑ ⚫ |◽
  • Ⓒ ⚪ |◾
  • Ⓓ ⚫ |◾
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ ⚪ |◽

Explanation:

Q116. ‘The Bet’ is a story about spiritualism and materialism. It also tells about the gain and loss in the world of spiritualism and materialism.

Suppose the white square indicates the spiritual world, and the black square stands for material world. The white circle represents gain and the black circle indicates loss.

Now, which two among the following diagrams rightly represent the spiritual and material gain and loss of the lawyer?

  • Ⓐ ⬜ | ⚫
  • Ⓑ ⬛ | ⚪
  • Ⓒ ⬜ | ⚪
  • Ⓓ ⬛ | ⚫
View Answer & Explanation

Correct Answer: Both Ⓒ ⬜ | ⚪ and Ⓓ ⬛ | ⚫

Explanation:

Rearrangement of Sentences

Q117. Arrange the following sentences in the proper sequence or order of happening by choosing the correct option.

(i) He called the watchman twice.

(ii) The banker was listening.

(iii) The clock had just struck three.

(iv) The banker put on his overcoat and went out of the house.

Options

  • Ⓐ (iii)→(iv)→(i)→(ii)
  • Ⓑ (iii)→(ii)→(iv)→(i)
  • Ⓒ (iv)→(iii)→(i)→(ii)
  • Ⓓ (iii)→(i)→(ii)→(iv)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ (iii)→(ii)→(iv)→(i)

Explanation:

Q118. Arrange the following sentences in the proper sequence or order of happening by choosing the correct option.

(i) The banker, trembling from agitation peeped into the prisoner’s room.

(ii) He groped for the steps and the door of the room.

(iii) In the prisoner’s room a candle was burning dimly.

(iv) The banker poked his way into the passage and struck a match.

Options

  • Ⓐ (ii)→(iv)→(i)→(iii)
  • Ⓑ (ii)→(iii)→(i)→(iv)
  • Ⓒ (iii)→(ii)→(iv)→(i)
  • Ⓓ (iv)→(ii)→(i)→(iii)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ (iii)→(ii)→(iv)→(i)

Explanation:

Q119. Arrange the following sentences in the proper sequence or order of happening by choosing the correct option.

(i) He went out of the wing.

(ii) He lay down on his bed.

(iii) The banker put the sheet of paper on the table.

(iv) He kissed the head of the strange man and began to weep.

Options

  • Ⓐ (iii)→(i)→(ii)→(iv)
  • Ⓑ (iii)→(ii)→(i)→(iv)
  • Ⓒ (iii)→(iv)→(i)→(ii)
  • Ⓓ (ii)→(iii)→(iv)→(i)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ (iii)→(iv)→(i)→(ii)

Explanation:

True and False Type

Q120. Identify the false statement.

Ⓐ During the first year of his imprisonment the lawyer felt terribly lonely.

Ⓑ The sound of piano was heard day and night from his wing.

Ⓒ He demanded for more and more wine and tobacco.

Ⓓ He was sent books of light character, love novels, crime stories etc.

View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ He demanded for more and more wine and tobacco.

Explanation:

Q121. Which, among the following statements is true?

Ⓐ The party in the banker’s house was held in winter.

Ⓑ There were many clever people at the party and much interesting conversation.

Ⓒ The banker disapproved of capital punishment.

Ⓓ The lawyer argued that capital punishment is better than life imprisonment.

View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ There were many clever people at the party and much interesting conversation.

Explanation:

Q122. Write T for true and F for false statements.

(i) At the time of the betting the lawyer was thirty five years old.

(ii) The banker was very rich at the time of betting.

(iii) The banker challenged that the lawyer would not stick in a cell for five years.

(iv) The lawyer bet that he would stay not five but ten years.

Options

  • Ⓐ (i) F (ii) T (iii) F (iv) T
  • Ⓑ (i) F (ii) T (iii) T (iv) F
  • Ⓒ (i) T (ii) F (iii) F (iv) T
  • (D) (i) T (ii) T (iii) T (iv) F
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ (i) F (ii) T (iii) T (iv) F

Explanation:

Q123. Which among these are false statements?

(i) The banker went into the garden-wing on the night before the release of the prisoner.

(ii) It was raining on that night.

(iii) The watchman greeted the banker on the gate.

(iv) At that time of night the prisoner was reading a book sitting by the table.

Options

  • Ⓐ (iii) & (i)
  • Ⓑ (i) & (iv)
  • Ⓒ (ii) & (iii)
  • Ⓓ (iii) & (iv)
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ (iii) & (iv)

Explanation:

Case Based Type

Q124. Who, according to you, actually won the bet and why?

Choose your answer from the alternative given below.

Ⓐ The banker won the bet because the lawyer came out of the room five minutes before the time.

Ⓑ The lawyer won the bet because he came out of the room at his own will.

Ⓒ None of them won the bet because from the point of betting it was no longer relevant at the end.

Ⓓ Both the banker and lawyer won the bet because both learnt a lesson from their betting.

View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ None of them won the bet because from the point of betting it was no longer relevant at the end.

Explanation:

Q125. The lawyer came out of the room five minutes before the stipulated time and disappeared as the watchman had reported the banker.

Where, according to your thought, might the lawyer go?

Ⓐ To his house to meet with the relatives.

Ⓑ To the courthouse for starting legal practice once again.

Ⓒ To an asylum or mental hospital for treatment.

Ⓓ To no particular destination for spending the rest of his life in deeper thoughts.

View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓓ To no particular destination for spending the rest of his life in deeper thoughts.

Explanation:

Q126. Who, according to you, was benefitted from the betting?

Ⓐ None of them was benefitted as one lost so many years and another suffered so many anxieties.

Ⓑ Both of them were benefitted as both learnt lessons of life.

Ⓒ The lawyer was benefitted as he understood the true meaning of his existence.

Ⓓ The banker was benefitted as he was saved from being bankrupt.

View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ The lawyer was benefitted as he understood the true meaning of his existence.

Explanation:

Quick Recall

Q127. At the banker’s party, the subject of initial discussion was —

  • Ⓐ love marriage.
  • Ⓑ capital punishment.
  • Ⓒ stock marketing.
  • Ⓓ science and literature.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ capital punishment.

Explanation:

Q128. The lawyer was supposed to stay in solitary confinement for —

  • Ⓐ 10 years.
  • Ⓑ 15 years.
  • Ⓒ 20 years.
  • Ⓓ 5 years.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓑ 15 years.

Explanation:

Q129. Assertion (A): The lawyer left his confinement before the bet ended.

Reason (R): He realized that material wealth and worldly pleasures were meaningless.

  • Ⓐ Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
  • Ⓑ Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
  • Ⓒ A is true, but R is false.
  • Ⓓ A is false, but R is true.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.

Explanation:

Q130. Assertion (A): When the lawyer left early, the banker was relieved.

Reason (R): The banker was ready to pay the lawyer as he had become wealthy by the end of the 15 years.

  • Ⓐ Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
  • Ⓑ Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
  • Ⓒ A is true, but R is false.
  • Ⓓ A is false, but R is true.
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓒ A is true, but R is false.

Explanation:

Q131. Match the items in Column A with their corresponding descriptions in Column B .

Column AColumn B
A. The Banker 1. Symbolizes materialism and fear of loss
B. The Lawyer2. Represents the pursuit of knowledge and eventual disillusionment
C. The Bet Agreement3. A test of human endurance and conflicting values
D. The Lawyer’s Final Letter4. Rejects material wealth and questions life’s meaning

Options

  • Ⓐ A-1, B-2, C-3, D-4
  • Ⓑ A-2, B-3, C-1, D-4
  • Ⓒ A 3, B 4, C 2, D 1
  • Ⓓ A 1, B 3, C 4, D 2
View Answer & Explanation

Correct Answer: Ⓐ A-1, B-2, C-3, D-4

Explanation:

Golam Mortuja
Golam Mortuja

Golam Mortuja is an educator and curriculum developer specializing in linguistics and classic literature. With a deep background in language training, they create comprehensive study guides, masterclasses on advanced grammar rules, and detailed literary analysis. Through targeted MCQ quizzes, Golam Mortuja helps students and enthusiasts bridge the gap from basic English skills to cracking high-level competitive exams.

Articles: 275

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected!!